The Grascals – Keep on walkin´ 2008

The Grascals

2008. The Grascals su izdali svoj treći studijski album i to u izdanju Rounder recordsa pod čijim okriljem djeluju i Alison Krauss & Union station što samo po sebi dosta govori.
Svoje glazbeno iskustvo The Grascals su stjecali svirajuči za mnoge cijenjene izvođače, spomenimo samo Dolly Parton ili The Osborne brothers.
Album sadrži 12 bluegrass pjesama koje zvuće dosta specifično za žanr jer malo koketiraju s klasičnim countryjem i iako vuku na već spomenute Alison Krauss & Union station, dosta podsječaju na Ralpha Stanleya II a osjeća se i utjecaj Flatt & Scruggsa. Ukratko, mnogo energije, tradicionalne country glazbe kao i modernih prizvuka. Izvrstan primjer kako u današnje vrijeme ljudima približiti bluegrass. Oni sami svoju glazbu nazivaju Nashville bluegrass što bi moglo sugerirati da su se prilagodili, tvrdokornoj publici omrznutom, Nashvilleu no meni se čini da je upravo obrnuto, tj. da se “music city” sve više prilagođava tradicionalnom bluegrassu, za što, srećom, u zadnje vrijeme ima sve više dokaza.
Na albumu se nalazi i nekoliko zanimljivih obrada koje se na takav način ne čuju baš svaki dan. Tu je Haggardova “Today I started lovin´ you again”, Scaggsova iz ranijih dana “The only daddy that will walk the line” i “Choices” Billiyja Yatesa. Tu je naravno i “Rollin´ in my sweet baby´s arms”; poznati standard za dizanje na noge masa na koncertima a svojim up-tempom se izdvaja i “Happy go lucky” na kojoj posebno do izražaja dolazi Aaron McDaris na banju. Teško je vjerovati da netko tako brzo može svirati banjo…Treba spomenuti da su svoj doprinos ovom albumu dali i Vince Gill i Hargus “Pig” Robbins.
The Grascals su dobitnici mnogih nagrada među kojima je i nagrada za zabavljače godine od strane International Bluegrass Music Association što ima svoju težinu jer poznato je kako se taj tip muziciranja probija izvan granica SAD-a.