Crooks & Straights – Way Out Of Town (2015)

crooksandstraights

Country grupa Crooks & Straights rijetka je i odmah da to kažem hvale vrijedna pojava na domaćoj glazbenoj sceni. Skupina je to upornih promicatelja country glazbe koja ima poprilično težak zadatak približiti glazbu s one strane Atlantika domaćem slušatelju (svakodnevno bombardiranome kojekakvim zvukovima upitne kvalitete). No Riječki band osvojiti će vas već na prvo slušanje bilo da je riječ o njihovu koncertnom nastupu ili pak nekim od svoja tri studijska albuma.

Naime pred nama je njihov najnoviji album Way Out Of Town objavljen u drugoj polovici 2015. Riječ je o dobro izbalansiranoj kolekciji koju sačinjava šest originalnih pjesama iz pera samih članova grupe te četiri reinterpretacije  iz country, swing i rockabilly pjesmarice.

Produkcijski doista sjajno dotjeran album otvara pjesma Roll Over Američkog kantautora i gitarista Billy Burnette-a koju sjajno izvodi izvrsna pjevačica Ana Horvat i koja briljira u svakoj izvedbi na albumu uključujući i čini mi se vrhunac ovog albuma pjesmom Red Robin. When the Red, Red Robin (Comes Bob, Bob, Bobbin’ Along) stari je to i zarazni refren Al Jolson-a iz 1926. godine kojem je grupa  Crooks & Straights udahnula novi život upravo zahvaljujući i Ani Horvat ali ostalim dobro uigranim članovima grupe. Tu je i western swing standard Right Or Wrong iz repertoara Bob Wills-a i No. 1 singl George Strait-a uz upečatljivu violinu u rukama Nataše Veljak. Ugodno iznenađenje je i uvrštavanje manje znane pjesme iz repertoara David Frizzell-a (mlađeg brata legendarnog Lefty-a) naslova Lost My Baby Blues koju grupa izvodi u maniri pravih honky tonk majstora predvođenih pedal steel gitarom koju svira Tomi Grašo i klavirskim tipkama pod prstima Damira Matkovića.

Kada je pak riječ o originalnim pjesmama na albumu uočljivo je da su nastale mahom od strane predvodnika ove grupe, klavirista i pjevača  Damira Matkovića koji odlično kroji pjesme koje ni po čemu ne zaostaju za Američkim uzorima. Najbolji primjer su pjesme Me I Couldn’t Do It  te naslov   On My Way u stilu Patsy Cline koju ponovo odlično pjeva Ana Horvat ili pak šarmantna izvedba ljubavne pjesme  I Only Have Eyes For You od strane gitarista i pjevača Roberta Bradačića.

Sve u svemu izniman album nastao na našim prostorima koji vraća vjeru u mogućnost postojanje kvalitetne country glazbe i ovdije kod nas. Nadam se će ovaj album naći put do slušatelja koji mare za ovu glazbu i koji znaju prepoznati kvalitetu, te se veselim njihovim budućim izdanjima i koncertnim nastupima kako kod nas tako i u inozemstvu gdje već imaju svoje pobornike. Palac gore !!!!

Pjesme možete poslušati i kupiti na CD BABY http://www.cdbaby.com/cd/crooksstraights 

Nenad Matić

Country i Ameripolitan Dj