Pregled 2010. i planovi za 2011.

Uvodna riječ

Nakon otprilike dvije godine sastajanja kao fanovi country glazbe koji smo se po prvi puta sreli na forumu i održanog koncerta Dale Watsona 2009. u Zagrebu, ove godine odlučili smo osnovati Udrugu pod nazivom Crountry.

Udruga ima za cilj promovirati country glazbu, pa tako nam je osnovni cilj u 2011. pokrenuti, nadamo se u budućnosti i tradicionalni koncert pod nazivom Zagreb Country Night. Ideja tog projekta je promocija hrvatskih bandova uz jednog stranog izvođača, ali isto tako i promocija hrvatskih bandova van granica naše države, odnosno razmjena bandova.

Ukoliko želite postati član Udruge i na taj način nas poduprijeti ili kao band zasvirati na nekom od događanja ispunite pristupnicu. Više informacija možete saznati na stranici o nama, a ukoliko imate pitanja kontaktirajte nas putem kontakt forme

Crooks and Straights

 

Country grupa “Crooks & Straights” (www.crooksandstraights.net) iz Rijeke je utemeljena u listopadu 1999. godine. Sastoji se od šest članova, a to su Robert Bradičić (električna gitara i vokal), Damir Matković (klavir i vokal), Sandra Mladenić (pedal steel, akustična gitara i vokal), Joško Serdarević (bubnjevi), Mladen Srića (bas i vocal) te Nataša Veljak (violina i vocal). Grupa je diskografski debitirala i to najprije na međunarodnoj sceni, na CD-u “International Country Music Sampler” u listopadu 2002. godine, u izdanju neovisne diskografske kuće “Comstock Records” (www.comstockrecords.com) iz Fountain Hillsa, Arizona, SAD. Time je postala prvi izvođač iz Hrvatske čiji je materijal izdala, promovirala i distribuirala jedna američka diskografska kuća. “Crooks & Straights” su nakon toga objavili i dva albuma za hrvatsko tržište u izdanju diskografske kuće “Dancing Bear” (www.dancingbear.hr) iz Zagreba. Prvi je izašao u lipnju 2005. godine pod naslovom “So Little Left To Say”, a drugi u svibnju 2007. Godine pod naslovom “Just One Thing”. Na albumu “Just One Thing”, koji je snimljen u „Railway Junction“ studiju u Rijeci, je nastupio i određen broj gostiju. Od onih koje svakako treba spomenuti su Ivona Maričić iz grupe „E.N.I.“ u pjesmi „Is She Right“, Alba Nacinovich u pjesmi „Sliding Down“ i Meri Trošelj u pjesmi „Don’t Count on Me“ kao solo vokali te Damir Halilić – Hal na akustičnoj solo gitari, Tomi Grašo iz Sydneya na pedal steelu i Antonio Coni iz londonske grupe „No.9“ na akustičnoj ritam gitari.

“Crooks & Straights” su svoj najveći dosadašnji uspjeh postigli na 23. europskom natjecanju country glazbe, “Picnic Country – Europa Contest” održanom u Mrągowu u Poljskoj od 23. do 25. srpnja 2004. godine. U konkurenciji country grupa iz čitave Europe su osvojili prvo mjesto te tako, službeno ili neslužbeno, postali najbolji europski country sastav za sezonu 2004./05. Inače, “Picnic Country – Europa Contest” je međunarodni festival s dugom tradicijom. Održava se svake godine i krajem 90-tih je prerastao u svojevrsnu Euroviziju europske country glazbe.
Koncertom koji je 6.veljače 2010. godine održan u Rijeci, u Hrvatskom Kulturnom Domu na Sušaku, grupa je uz sudjelovanje određenog broja gostiju obilježila desetu obljetnicu postojanja. “Crooks & Straights” nastupaju diljem Europe, po malim klubovima i velikim festivalima. Ukoliko želite poslušati neke od pjesama sa dva dosad izdana albuma, to možete učiniti na slijedećoj web stranici: www.myspace.com/crooksandstraights

Izvještaj sa koncerta u Rijeci napisao je Ivica Matković, a možete ga naći i na našoj web stranici na www.crountry.com/crooks-and-straights-klub-tenk/

Country četvrtak, Route 66 i Chicken Shit Bingo

Ponovno okupljeni Country boysi pod pokroviteljstvom Udruge i klubom Route 66 odsvirali su prvi koncert u sklopu Country četvrtka, a bio je tu i prvi – zasigurno i jedinstveni na ovim prostorima – Chicken Shit Bingo. Country večeri četvrtkom izmjenjuju sa sa Rockabilly partyem, tako da će se mjesećno održati po jedan ili dva country koncerta.

Equiblues Festival

 

Posjetili smo Equiblues festival u Francuskoj koji je trajao od 10 do 15.08., a ovo je bio jubilarni petnaestii po redu. Da ne opisujem put koji je bio prilično naporan, tako da smo u jednom smjeru prošli 1150 km. Hvala Pitu koji je vozio cijelo vrijeme tako da smo mi ostali mogli uživati u proizvodima od hmelja ;).
Festival je prilično velik oko 50-ak štandova sa raznim predmetima koji su vezani uz ovu vrstu glazbe, kopče za remene, košulje, šeširi, kravate, čizme…., ali bilo je i prilično opreme za konje što nije čudno obzirom da se održavalo i natjecanje u rodeu.

Sa Equiblues Festivala u Francuskoj donosimo izvještaj koji se može naći i na našoj web stranici www.crountry.com/equiblues-festival-izvjestaj/

Ukinuta radio emisija Country express

Nakon niza godina i malih promjena termina i dana emitiranja, RVG je odlučio ukinuti emisiju country tematike koju je sa velikim entuzijazmom godinama uređivao i vodio Nenad Matić. Za sada nema naznaka da će emisija biti vraćena u program, no razmišlja o tome da se emisija “preseli” na Internet, te bi samim time bila pristupačnija i van okvira Zagrebačke županije. Help wanted!

Jurica Gorša i Cro Cowboys

Ove je godine u zabavnom showu Hrvatska traži zvijezdu, ponovno nastupio Jurica gorša i dogurao daleko do finala. Ne može se reći da je svirao samo country, no prema konceptu showa vjerojatno drugačije nije moglo. Nedugo nakon završetka Jurica je nastavio svirati sa svojim sastavom pod nazivom Jura & Hand Jive, a nedugo nakon toga promjenili su ime u Cro Cowboys (www.crocowboys.com).

Zagreb Country Night 2011

Kao što sam naveo u uvodu, u 2011. ćemo pokušati postaviti na noge Zagreb Country Night. U početku smo mislili napraviti dva dana, nešto kao mini festival, no kako nemamo financijskih sredstava odlučili smo se za jednu večer.
Ideja je da koncert sadrži jedan ili dva banda iz hrvatske kao predgrupe i jednog U.S. izvođača. Koncert je predviđen za kraj Travnja ili početak Svibnja, trenutno smo dosta napravili, ali za konačnu realizaciju ima još dosta posla, no vjerujem da ćemo uspjeti i naravno pokušati održati kontinuitet svake godne, a možda i Grad prepozna ovu inicijativu i da nam podršku. Također, ukoliko uspijemo nastaviti, pokušati ćemo razmjeniti bandove iz susjednih nam zemalja koje održavaju slične manifestacije.